• În luna iunie 2012 Ambasada României la Paris a primit un fax cu scrisoarea primarului localității Verdun, referitoare la sprijinul părții române privind pregătirea centenarului Verdun;
  • Ambasadorul României la Paris a cerut sprijinul Ministerului Apărării Naționale, care a dispus ca de pregătirea centenarului bătăliei de la Verdun să se ocupe Departamentul pentru Politica de Apărare și Planificare, prin Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară;
  • Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a fost desemnat ca responsabil cu rol integrator pentru acestor proiect. La el contribuie Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Oficiul Național Cultul Eroilor;
  • Activitatea a fost inclusă în Programul național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial (H.G. nr. 821 din 30 septembrie 2015 și a presupus:
    • Crearea unui site specializat pentru inserarea mărturiilor românești despre bătălia de la Verdun;
    • Inserarea mărturiilor românești despre „Bătălia de la Verdun”;
    • Organizarea unor sesiuni științifice dedicate Bătăliei de la Verdun;
    • Reflectarea „Bătăliei de la Verdun” de către mass-media militară;
    • Organizarea unei expoziții de către Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.
 
  • Activitățile ce s-au desfășurat până în prezent:
    • s-a constituit un colectiv de lucru format din reprezentanții institutuțiilor participante;
    • au avut loc trei reuniuni ale acestui colectiv (în 2013, 2014 și 2015) în care s-au stabilit coordonatele desfășurării proiectului. Fiecare instituție participantă și-a stabilit activitățile pe care urmează să le organizeze;
    • s-a realizat de către Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară site-ul specializat;
    • s-au identificat mărturiile românești referitoare la bătălia de la Verdun, prin cercetarea fondurilor bibliotecilor, arhivelor și muzeelor din România și constitut o bază de date, care este în curs de îmbunătățire.
Top