VERDUN

Bătălia de pe râul Somme - 1 iulie – 18 noiembrie 1916
          L’offensive anglo-française sur la Somme - 1er juillet 1916 -18 novembre 1916


Conçue d’abord par le Haut commandement de Chantilly en décembre 1915 pour dépasser la guerre de  tranchées, l’action changea d’objectif à cause de la bataille de  Verdun, déclenchée plus tôt par les Allemands. Afin de soulager le front de Verdun, les Britanniques et les Français, après une formidable préparation d’artillerie, ont commencé l’offensive sur la Somme, entre Albert et Chaulnes, le   1er juillet 1916. Avec la journée de 22 Août 1914 elles furent les plus meurtrières de la Grande Guerre.
 

Apres plusieurs attaques aux mois de juillet, septembre et octobre, auquel  ont participé  à côtés des Anglo-français des contingents Canadiennes, de Terre Neuve, d’Irlande, d’Australie, de la Nouvelle Zélande, Sud-africains, le front se stabilisa avec un gain de 8-12 km obtenu par les Alliés.
Jugée comme une folle entreprise, mal dirigée, avec un avantage dérisoire, la bataille de Somme soulagea Verdun, impressionna le haut commandement allemand qui décida de lancer l’année prochaine la guerre sous-marine à outrance, dont le résultat fut l’entrée de Etats-Unis dans la guerre a cote des Alliés Français-britanniques.

Pendant la bataille de la Somme les Alliés ont utilisé pour la première fois, le 15 septembre 1916, les chars blindés.

Ainsi que la bataille pour Verdun, l’offensive de la Somme eût une notable importance pour comprendre les conditions dans lesquels la Roumanie entra dans la Grande Guerre et entreprit la campagne de 1916.
*
 
Spre a depăși războiul de tranșee în care se împotmoliseră ofensivele adversarilor încă din decembrie 1915 Marele Cartier General Aliat de la Chantilly, după propunerile generalissimului francez Joffre , hotărâse organizarea în anul următor, 1916, a unei puternice  ofensive pe râul Somme.
Ofensiva franco-engleză a fost însă precedată de aceea germană din primăvara anului 1916 împotriva ieșindului Frontului de Vest de la Verdun. Încleștarea cumplită de aici a determinat pe aliații anglo-francezi să declanșeze la 1 iulie 1916 o puternică ofensivă pe Somme  cu speranța de a micșora presiunea germană asupra Verdunului. Din cauza efectivelor franceze tot mai mari angajate la Verdun ofensiva aliată de pe Somme a antrenat la începutmai ales forțele britanice.

La sfârșitul lunii iunie în sectorul Somme se aflau de o parte a frontului corpurile de armată ale generalilor englezi Rawlinson, Gough și Allenby, la nord, ale generalilor francezi Fayolle și Micheler, la sud,  iar de cealaltă parte Armata a II-a germană general von Below.
Precedată de la 24 iunie de o săptămână de pregătire de artilerie asupra pozițiilor germane (1,6 milioane proiectile) și de explozia a două uriașe mine sub tranșeele inamice chiar înaintea atacului, ofensiva a început în sectorul generalului  Sir Henry Rawlinson care, prea sigur pe efectele pregătirii de artilerie și genistice a ordonat trupei înaintarea în formație de paradă. Atacul britanic a fost oprit de liniile de sârmă ghimpată și de rezistența fermă a trupelor germane. În fața uriașelor pierderi generalul Rawlinson a propus retragerea, neacceptată de comandantul șef al Corpului Expediționar Britanic, generalul Sir Douglas Haig.

Trupele engleze, formate din voluntari proveniți din toate păturile sociale, de la modești agricultori și orășeni până la cea mai înaltă aristocrație,  voluntari, fără o instrucție pe măsură - au fost aruncate în lupta cu un inamic tenace și călit de doi ani de război.

Bilanțul celei mai ucigătoare zile a Marelui Război – 1 iuile 1916 –, după aceea de la 22 august 1914, a fost de scoaterea din luptă a circa 60000 de soldați și ofițeri britanici dintre care 20000 morți ; de partea germană pierderile erau de trei ori mai mici.

Totuși temerea unei străpungeri în sectorul ofensivei de pe Somme a determinat Statul Major german să retragă în cursul lunii iulie treisprezece divizii din zona Verdun și două din sectorul Ypres spre a întări frontul de pe Somme. Până în august trei zeci și cinci de divizii germane au fost aduse de la Verdun împreună cu escadrilele din aceeași zonă spre a face față ofensivei aliate, astfel încât până în noiembrie 50 de divizii germane vor rezista împotriva a 51 britanice și 48 franceze.

În pofida primelor rezultate și a evoluțiilor următoare ofensiva de pe Somme s-a continuat până la 18 noiembrie1916. Următoarele atacuri s-au dat de britanici și sud-africani la 14 iulie, de britanici și australieni la 23 iulie, apoi atacul general anglo-francez de la 3 septembrie ; la 5 septembrie canadienii înlocuiesc pe australieni și la 9 septembrie Divizia 16 irlandeză ocupă definitiv poziția Ginchy.

La 15 septembrie 1916 s-a produs al treilea mare atac pe Somme în bătălia purtată între Courcelette și Flers folosindu-se pentru prima dată de aliații franco-britanici carele de luptă (tancurile).

Bătălia de pe Somme a marcat alături de apariția carelor blindate și o altă premieră militară – aceea a primului mare reportaj de război filmat La bataille de Somme care, proiectat chiar atunci în sălile de cinematograf a impresionat profund mentalitățile colective.

Ultimele acțiuni ofensive aliate s-au produs la 26 septembrie și 7 octombrie 1916, ploaia obligând combatanții la lupte de uzură. Acestea s-au continuat totuși în sectorul trupelor canadiene franceze de la Courcelettes până la 28 noiembrie 1916, dincolo de sfârșitul oficial al ofensivei.
Rezultatul final pentru anglo-francezi a fost retragerea frontului german spre nord cu 8 pînă la 12 km.

Sub aparenta lipsă de însemnătate a câștigului teritorial, a faptului că localitțile mai însemnate din zonă, Bapaume și Peronne, au rămas în mâinile inamicului, bătălia de pe râul Somme și-a atins scopul de a slăbi presiunea germană asupra Verdunului. Colosala pregătire artileristică și efectele ei, folosirea tancurilor și înverșunarea aliaților britanici și francezi în efectuarea unei străpungeri a frontului au determinat Înaltul Comandament German să riposteze prin declanșarea războiului submarin total în 1917.

Asemeni marii confruntări de la Verdun și aceea de pe Somme are o deosebită însemnătate pentru corecta descifrare a condițiilor intrării României în Marele Război și a evoluției Frontului Românesc până la sfârșitul anului 1916.

Bătălia de pe Somme ( 1 iulie-18 noiembrie 1916)
Compendiu

                  
Bibliografie
 Audoin-Rouzeau, Stéphane et Jean-Jacques Becker (dir.), Encyclopédie de la Grande Guerre, Bayard, 2004.
Becker, Jean-Jacqueset Gerd KrumeichLa Grande Guerre. Une histoire franco-allemande, Paris, Tallandier, 2012
 
Boutet, Marjolaine et Philippe NivetLa Bataille de la Somme, l'hécatombe oubliée 1er juillet-18 novembre 1916, Paris, Editions Tallandier, 2016 
John BuchanLa Bataille de la Somme, juillet-novembre 1916, Thomas Nelson & Sons, London
Castleden, Rodney, Conflicte care au schimbat lumea, Meteor Press, București, 2009.

Denizot, Alain, La bataille de la Somme, Perrin, Paris, 2002
Farrar-Hockley, A. H., Le 1er juillet à l'aube Somme 1916, Paris, Presses de la Cité, 1965.
Fayolle, Marie Émile, Maréchal, Cahiers secrets de la Grande Guerre, Paris, Plon, 1964.
 Foch, Ferdinand, Maréchal  Mémoires pour servir à l'histoire de la Guerre de 1914-1918, tome 2, Paris, Plon, 1931.
Gardner, Brian, La Grande Offensive Somme 1916, Paris, Presses de la Cité, 1963.
Girard, Georges Général, La Bataille de la Somme en 1916, Paris, Plon, 1937.
  Joffre, Joseph, Maréchal,  Mémoires, tome 2, Paris, Plon, 1932
Jünger, Ernst, Carnets de guerre 1914-1918, Paris, 2014 .
Junger, Ernst,  Orages d'acier, 1920.
 Keegan, John, La Première Guerre mondiale, Perrin, 2003 (ISBN 978-2-262-02 096-5).
Laurent, André, La Bataille de la Somme 1916, Amiens, Martelle Éditions, 1996 Pierre MiquelLes Oubliés de la Somme, Tallandier, 2001
Malmassari, Paul,  Les chars de la Grande Guerre Broché, Paris,  2010
Picavet, J., La Bataille de la Somme, juillet 1916-mars 1917, réédition, Inval-Boiron, La Vague verte, 2006 
Steg, Jean-Michel, Ces Anglais morts pour la France, Fayard, 2016.
Vauviller, François, Tous les blindés de l’armée française. 1914-1940, Paris, 2014 .
 Winter, Jay (ed.) La Première Guerre mondiale, tome 1, "Combats", tome 2, « États », Paris, Fayard, 2014.
 
 
Site-uri și blog-uri internet
www.carlpepin.com
www.chars-français.net
http://www.collectionscanada.ca/first-world-war
www.history.com/topics/world-war-i/battle-of-the-somme
 
www.iwm.org.uk/collections (Imperial War Museum)
www.museedesblindes.fr  (Muzeul blindatelor franceze de la Saumur)
www.newpartsblog.ro/oameni-si-locuri/un-secol-de-la-sangeroasa-batalie-somme