VERDUN

Marele Război azi - memorie și tradiție istorică

 
Armistițiul din 1918 – a 98-a comemorare
 
98e anniversaire de l’Armistice du 11 novembre 1918
 
Ceremoniile comemorative organizate la Paris:
• Joi 10 noiembrie orele 18, aprinderea flăcării la mormântul Soldatului Necunoscut și garda de onoare la Flacăra Sacră
• Vineri 11 noiembrie la orele 11, ceremonia Amintirii urmată de închinarea unui pahar de vin în onoarea celor căzuți.
Les cérémonies commémoratives organisées à Paris : 
• Jeudi 10 novembre à 18h, allumage d’une vasque avec la flamme prise sur la tombe du Soldat Inconnu et garde d’Honneur de la Flamme Sacrée 
• Vendredi 11 novembre à 11h, cérémonie du Souvenir, suivie d’un vin d’honneur.
 
Centenarul intrării României în Marele Război(1916-2016)
Comemorarea de la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, 23 septembrie 2016
 
Le Centenaire de l’entrée de la Roumanie dans la Grande Guerre (1916-2016)
La commémoration au Mausolée des Héros de Mateiaș, le 23 septembre 2016
Președintele României, excelența sa domnul Klaus Werner Johannis, primul ministru, domnul Dacian Julien Cioloș, ministrul Apărării Naționale, domnul Mihnea Motoc, alți membri ai guvernului, Parlamentului, ai vieții politice și religioase, înconjurați de un numeros public au comemorat centenarul intrării României în Marele Război evenimentul la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș

 Le Président de la Roumanie, Son Excellence Monsieur Klaus Werner Johannis, le premier, Monsieur Dacian Julien Ciolos, le ministre de la Défense Nationale, Monsieur Mihnea Motoc et autres membres du gouvernement, du Parlement, de la vie politique et religieuse, un nombreux public ont commémore au Mausolée de Mateias dans le défilée Rucar-Bran l’entrée de la Roumanie dans la Grande Guerre.
 
 
În scurgerea vremii : de la Marele Război până în zilele noastre
Escala fregatei franceze Jean Bart la Constanța și exercițiul
comun cu Marina și forțele aeriene românești
 
  • După încheierea misiunii sale în Orientul Apropiat în operțiunea Chammal, la revenirea spre patrie, fregata franceză Jean Bart a intrat în Marea Neagră și a făcut o escală în portul Constanța, spre a efectua un exercițiu împreună cu unități ale Marine și Forțelor aeriene românești în cadrul măsurilor de securitate ale NATO.
  • Prin amabilitatea atașatului Apărării al Franței la București, domnul colonel dr. ing. Cristophe Midan, vechi colaborator al Institutului nostru, domnii director general (rez.) Mihail E. Ionescu, și colonel (rez.) dr. Petre Otu, director adjunct, au vizitat fregata franceză și au avut ocazia să se întrețină cu marianarii de pe această navă despre misiunea lor și cooperarea cu aramata română în cursul escalei lor în portul Constanța.
  • Datorăm deasemeni domnului colonel dr. ing. Cristophe Midan linkurile alăturate ale reportajelor și ecourilor prilejuite de escala navei franceze la Constanța.
  • După comunicatul Ministerului francez al Apărării «  la solicitarea României,  Jean Bart a fost prima navă franceză care, după scurgerea a doi ani, face o nouă escală în această țară atât de legată de partenerii săi din NATO. După două zile pe mare articulate în jurul exercițiilor de luptă antiaeriană, împotriva navelor și asimetrice, executate cu MIG-uri 21, helicoptere Puma, forțe speciale românești și mai ales fregate și nave de patrulare de larg, marinarii de pe Jean Bart au putut constata gradul înalt de exigență al omologilor lor ».
  • Escala lui Jean Bart la Constanța  este încă o mărturie  a tradiționalei cooperări militare  româno-franceze.

 
 
Au fil de l’histoire: de la Grande Guerre au présent
 
Escale de la frégate française Jean Bart à Constantza et l’exercice avec la Marine et l’armée de l’Air roumaine
 
  • Après la fin de sa mission en Levant, dans l’opération Chammal, en revenant vers son port d’attache Toulon, la frégate française Jean Bart a fait une escale à Constantza pour un exercice avec la Marine et l’armée de l’Air roumaines dans le cadre des mesures d’assurance de l’OTAN.
  • Grâce a l’amabilité de l’attachée de Défense à Bucarest, M. le colonel Cristophe Midan, ancien collaborateur de notre Institut, MM. le général (rés.) Mihail E. Ionescu, le directeur, et le colonel (rés.) Petre Otu, son adjoint, ont visité la frégate française et ont eu l’occasion de s’entretenir avec les marins français concernant leur mission et la coopération avec l’armée roumaine au cours de leur escale dans le port de Constantza. 
  • Nous devons également au colonel Cristophe Midan les liens ci-joints des  reportages concernant cette escale et l’exercice. 
  • D’après le communiqué du Ministère français de la Défense : « à la demande de la Roumanie, le Jean Bart a été le premier bâtiment de guerre de la Marine, depuis deux ans, à faire de nouveau escale dans ce pays très attaché à ses partenaires de l’OTAN. Après deux jours passés en mer et articulés autour d’exercices de lutte antiaérienne, anti-navires et asymétriques qui virent la mise en œuvre de MIG21, d’un hélicoptère Puma, des forces spéciales roumaines et surtout de frégates et de patrouilleurs de haute mer, les marins du Jean Bart ont pu constater le haut niveau d’exigence de leurs homologues. ». (www.defense.gouv.fr/operations/irak-syrie/actualites/chammal-un-bilan-tres-positif-pour-le-jean-bart)
  • L’escale et l’exercice sont un nouveau témoignage de la traditionnelle collaboration militaire roumaine - française.
Fregata franceză Jean Bart
  • Dintru început trebuiește menționat că actuala fregată Jean Bart  continuă tradiția unor nave omonime care au făcut parte din Marina franceză, între care primul dreadnought francez, pus pe cală în 1910, armat în 1913 și care în iulie 1914 a făcut parte din escadra comandată de vice-amiralul Pierre Ange Marie Le Bris, alcătuită din cuirasatele France, Jean Bart și contra-torpiloarele Stylet și Tromblon, ce a purtat pe președintele Republicii, Raymond Poincaré, și pe președintele Consiliului de Miniștri, René Viviani, în vizita lor oficială la Sankt Petersburg, în momentul declanșării Primului Război Mondial.
*
 
  • Actuala fregată Jean Bart  face parte din clasa Cassard  - după numele primei nave din această clasă de nave de luptă antiaeriană, construite de Franța. După clasificare NATO au codul DDG (distrugătoare), indicativul începând cu un D. Astfel Jean Bart  este D615.
  • Este o fregată antaeriană de tipul F 70 AA menită operațiunilor aero-maritime, în cadrul unor grupări de forțe aliate sau internaționale, capabile să acționeze pe teatre de operațiuni pe întreg globul.
  • Dăm mai jos caracteristicile distrugătoarelor din această clasă :

Caracteristici tehnice

Tipul Fregată
Lungime 139 m
Lățime 14 m
Pescaj 6,5 m
Deplasament 4 950 t încărcată
Tonaj 4 220 t
Propulsie Diesel SEMT Pielstick18 PA6 V280 BTC
2 elici cu  5 pale
Putere 43 200 CP (31 760 Kw)
Viteză 29,6 noduri (54,8 km/h)
Caracteristici militare
Armament 1 sistem RIM-66 Standard-E, 40 rachete SM-1 Block VI
8 rachete  Exocet MM40
2 sisteme SADRAL
tun de 100 mm
2 pe afet de 20mm F2
4 mitrliere M-2 HB Browning de 12.7mm
2 tuburi lans-torpile L5 mod 4
Aeronave elicopter Panther
Raza de acțiune 730 t de gazol
4665 mile nautice
Alte caracteristici
Echipaj 27 ofițeri, 150 ofițeri-mateloți și 68 cvartiri-maiștri și mateloți
Istoric
Constructor DCN
Serviciul în Civil and Naval Ensign of France.svg Marina națională franceză
Perioada de
construcție
1982 - 1991
Perioada de serviciu 1988 - prezent
Nave construite 2
Nave în activitate 2
  • Din august 2014 comandantul fregatei franceze Jean Bart este domnul căpitan de vas (capitaine de vaisseau) Olivier de Saint Julien, născut la 24 iulie 1970 la Poitiers (Vienne), intrat în Marină în 1991. 
(ecole.nav.traditions.free.fr/officiers_desaintjulien_olivier.htm)
 
 Exercițiul comun româno-francez
  • Nava franceză s-a  implicat într-un exercițiu al Marinei române care a mai durat până la 25 mai.
  • Joi 19 mai, în apele teritoriale românești ale Mării Negre ea a efectuat un exercițiu de tip PASSEX, împreună cu fregata românească Mărășești (F111).
  • Luni, 23 mai, s-a desfășurat un exercițiu intercategorii de forțe, la care au luat parte, împreună cu fregata franceză, șapte nave românești cu un echipaj de 800 de oameni -.fregata Regina Maria, având la bord un elicopter IAR 330 Puma Naval și o grupă de militari ai Secției Scafandri Operații Speciale, corveta Contraamiral Horia Măcelariu, navele purtătoare de rachete Zborul și Pescărușul, dragoarele maritime Lt. Dimitrie Nicolescu și Slt. Alexandru Axente - ,  două avioane MIG 21 Lance R  de la Baza 86 Aeriană Borcea. Exercițiul a constat în supravegherea traficului maritim, depistarea de submarine, de aeronave, antrenamente de luptă la suprafață și contra submarinelor, în condițiile executării exercițiului cu dublă partidă, trageri de artilerie în ținte patrulatere de 3 m la distanță de 2,5 km, operații de dragaj.
  • În cursul escalei fregatei franceze Jean Bart, vineri, 20 mai, de la orele 15, echipajul împreună cu Excelența sa ambasadrul Republicii franceze la București, domnul François Saint-Paul și o delegație a echipajului fregatei „Mărășești”, au fost oaspeții serbării profesorilor și elevilor școlii "Jean Bart" de la Constanța, cu prilejul aniversării a douzeci de ani de la înființare.
  • În aceeași zi, de la ora 17.00,  invitații Ambasadei Franței în România și ai echpajului francez, presa centrală și locală au efectuat, conduși    de căpitanul navei, domnul Olivier de Saint Julien, o vizită a fregatei Jean Bart. Ea a fost urmată de o conferință de presă la care au participat, domnul Ștefan-Alexandru Tinca, Secretar de Stat în Ministerul Apărării, excelența sa domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, atașatul apărării al Franței în România, colonel dr. ing. Christophe Midan, căpitanul de Saint Julien, comandorul Marian Ciubotaru, comandantul fregatei Regina Maria, comandorul Eugen-Cornel Cojocaru, comandantul fregatei Mărășești, și,deasemenea, contra-amiralul Daniel Căpățână.                
  • După cum arăta domnul comandor Marian Ciobotaru, nava comandată de el,  fregata Regina Maria « a efectuat acțiuni în comun cu fregata Jean Bart, aparținând Marinei Naționale Franceze, în scopul perfecționării tacticilor si procedurilor de lucru în comun cu structuri NATO. Am executat o serie de misiuni specifice pentru lupta antisubmarin, de apărare antiaeriană și de executare a supravegherii traficului maritim. Am executat și o tragere de artilerie, un exercițiu de apărare apropiata a navei împotriva amenințărilor asimetrice și în cadrul antrenamentului specific de vitalitate am remediat incidentele apărute în cazul unui incendiu. Consider ca aceste antrenamente au contribuit la creșterea nivelului de interoperabilitate a structurilor proprii cu structuri NATO și au contribuit la instruirea echipajelor”.
  • La 27 mai fregata Jean Bart a revenit în portul Toulon după trei luni de misiune.
 
LINKURI
Vineri, 20 mai – Conferință de presă – vizita echipajului francez la școala „Jean Bart” din Constanța
   
Exercițiul de luni,  23 mai 2016
   
  
Două reportaje detaliate ale echipelor PRO TV și TVR
 

 

Reportaj video pe  blogul lui Adelin Petrisor, corespondent de război :
 
Alte video clipuri despre exercițiul commun româno-francez:
  
Bibliografie
www.mapn.ro ; www.defense.gouv.fr/marine și linkurile menționate mai sus sau la paragrafele textului.
Lista ilustrațiilor
  1. Fregata franceză Jean Bart
  2. Fanionul fregatei Jean Bart
  3. Căpitanul de vas Olivier de Saint Julien, comandantul fregatei Jean Bart
  4. Fregata românească Regina Maria
  5. Fregata românească Mărășești
  6. Corveta românească Contraamiral Horia Macelariu